В момента разглеждате форума като гост , което ви дава ограничен достъп до теми,дискусии и други екстри.При безплатна регистрация в нашият форум ,ще имате възможноста да побликувате теми,да комуникирате с други потребители ,да отговаряте на постове , и достъп дo нашите екстри . Регистрацията е бърза,лесна,проста и безплатна .
Регистриран на: Сря Яну 30, 2008 9:41 am Мнения: 616 Местоположение: в дълбоката провинция
Специално за janito! Все още съм начинаеща във тази декорация на торти. Декорацията правя с марципан "Варна". Рецептата взех от друг форум. Честно казано не ми харесва на вкус. Тежко ми е. Има го готов в сладкарските магазини - но е големи разфасовки. После в нета си намерих доста идеи как се правят фигурки. Имам цяла папка. Може първо да пробваш с пластелин. Готино е. Е, не съм толкова добър спец. Ето ти двете ми постижения. Първото правих миналата година за първи юни. Идеята е на малия. Малко дебел ми е чаршафа. :ooh
А втората си виждала- за свети Валентин за тати. Идеята взех от нета.
Щях да пиша и после забравих . Vague какво да кажа страхотни са, но и много време ти отнемат сигурно докато ги направиш. Иначе продължавай в същия дух и още по-добра да ставаш .
Весе мила я разкажи малко повече за тези глазури как ги правиш и фигурките че ми стана интересно . Това е изкуство направо , а аз много обичам да правя торти и да ги окрасявам Благодаря ти предварително.
П.П.: В един друг форум видях ето тези рози и ми окапаха очите , дано и аз се науча да ги правя някой ден
_________________ За Ваньо...ще ми липсваш много,ще те помня винаги.Почивай в мир приятелю.
Ау ако знаеш каква роза си направих / въпреки че имам пластелин навсякъде / , ама нямам с какво да я снимам /моя телефон няма камера ,а мъжо е в София още / , затова съм я запазила и като се върне ще снимам всичко накуп и ще покажа . Обаче като гледам колко неща са ми нужни ... гъби , уреди , форми , точилчици, оцветители, и още и още. Ама ще си ги набавя щот съм инат
_________________ За Ваньо...ще ми липсваш много,ще те помня винаги.Почивай в мир приятелю.
А ти от къде мислиш днес си взех фигурки ,ножче , дъска ,мини точилка Ще си търся аз алтернативи и пак ще мога да функционирам ... Ти с какво работиш ? Нямаш ли някакви инструменти ?
Регистриран на: Сря Яну 30, 2008 9:41 am Мнения: 616 Местоположение: в дълбоката провинция
Имам един комплект от малкият - точилка и различни формички и четири инструмента си купих от книжарницата за пластелин - има ги и в дървен вариант. Всъщност купих по две - единият за тестото, другият за пластилина! Хайде действай с тестото и направи една тортичка за мъжлето, да го изненадаш, като си дойде!
Аз че сега няма да се хвана да правя торта ... няма да стане ... много неща още не ми са ясни . За инструментите реших че временно ще си пригодя нещо и понататък ще си купя . Днес се рових пак из нете и очудващо в бг-мамма и в други сайтове четах че работят само с фондант , който ми иглежда ужасно мек . За покриване на тортата става но за фигурките ми се струва че е прекалено еластично това нещо . И тъкмо гледам едно клипче в ютуб в което се обеснява разликата между фондант и Gumpaste / каквото и да означава ,неможах да намеря превод / . Ето го клипчето който иска да го види ... http://www.youtube.com/watch?v=zZs_HAPOpmM&NR=1
Това са явно две различни неща , но никъде не видях да пишат за тази паста която е учевидно по твърда и подходяща за фигурки ,цветя и т.н. Някой ако може да ми намери рецепта за тази паста/която също наричат американците паста за моделиране / ще съм му много благодарна. Продължавам да се ровя .
Здравейте Аз минавам да се отчета Направих си преди малко ето такова тесто :
Захарен фондан за моделиране
1 суп. л. желатин около 1/3 ч.ч. вода(доста се чудех дали да не сложа мляко, но си я спазих рецептата) 4 ч.ч. пресята пудра захар- до ръба на чашата 1/2 ч. ч. нишесте(в рецептата пишеше царевично, но аз имах само картофено) Щипка винена киселина(може и без нея) - аз не сложих
Оставих желатина в указаното количество вода да набъбне за около 5 мин. и след това го загрях на котлон колкото да се разтопи. В купа се смесват пресетите пудра захар, нишесте и по желание винената киселина. Прави се кладенче в което се налива леко охладения желатин и започва здраво месене. Ако е сухо тестото - няколко капки вода, ако лепне, още пудра захар. Когато се омеси добре, ръцете се намазват с малко масло и се оформя руло(по-лесно е за по-нанатъшна подготовка). Добре е да се завие два пъти в прозрачно, домакинско фолио и да се сложи в добре затваряща се кутия. Така почива около час и вече може да се работи - съхне доста бързо, но е добре ако се правят по-сложни орнаменти(като обувките), да се приготвят поне ден-два преди това, за да изсъхнат добре. Фондана може да се запази по гореописаният начин около 1 седмица в хладилника, като при изкарването му, ако е твърд може да се пусне за няколко секунди в МВ.
И сега чакам да престои ,и по късно ще се похваля какво съм измайсторила
Веси нищо не съм правила по скоро , днес ме боли и ръчичката ,но съм замислила като се оправя да се пробвам пак с марципан Варна и да видя как ще се справя с него . Ти с какво го оцветяваш твоя ? Аз имам бои за сладки ,но са на прах и се чудя как да процедирам ,а искам да си направя няколко топчета с различни цветове .
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта
Вие не можете да пускате нови теми Вие не можете да отговаряте на теми Вие не можете да променяте собственото си мнение Вие не можете да изтривате собствените си мнения